El objetivo de este último muestreo del año en la Punta de Sta. Anna, era balizar la pradera de Posidonia oceanica y contar la densidad de hojas de la misma.
Próximamente publicaremos los resultados del muestreo aunque de entrada podemos decir que contabilizamos un gran número de Nacras y una abundante fauna marina.
Aunque la previsión del tiempo no era buena, el muestreo se llevo acabo con un mar extraordináriamente calmo, también hay que decir que aún no eran las 08:00 de la mañana.
L'Espigó del Port de Blanes dóna servei a les instal·lacions del port fa més de 70 anys. Durant aquest temps la vida marina ha colonitzat la part submergida, formada per blocs en escala des de la seva base. La disposició d'aquests blocs ha deixat cavitats i forats que serveixen de refugi a nombroses espècies de peixos, però el més destacable passa desaparcebut per la majoria dels que hem tingut la sort de contemplar aquest paisatge submarí, es tracta de les esponges. Les esponges són animals filtradors que necessiten unes condicions determinades per poder desenvolupar-se i a més ho fan molt lentament. A l'espigó trobem diverses espècies d'esponges, algunes de grans dimensions, molt interessants des del punt de vista científic però també del Patrimoni Natural de la Vila de Blanes.
A banda de les esponges, en aquest fragment de video filmat el passat 15 d'agost de 2009, es poden apreciar diversos cnidaris, equinoderms i altres invertebrats, així com nombroses espècies d'algues.
ACN/DDG Ports de la Generalitat ha adjudicat aquest divendres el projecte per a l'ampliació del port pesquer de Blanes per un import de 22,7 milions d'euros. L'actuació, contemplada en el Pla especial del port, comportarà la construcció d'un nou dic d'abric exterior i el perllongament del contradic, amb l'objectiu de millorar la funcionalitat i les condicions de recer del port, que va quedar greument afectat per les llevantades de desembre de 2008. Aquest nou dic exterior permetrà reordenar l'espai portuari i dotar als usuaris de noves instal·lacions i equipaments. Les obres s'han adjudicat a la unió temporal d'empreses (UTE) formada per Scrinser, Sacyr i Tau Icesa i tindran un termini d'execució de vint-i-tres mesos.
La Punta de Sta. Anna en Blanes es el inicio del paisaje rocoso y de pequeñas calas típicas de la Costa Brava. Junto a este emblemático paraje, se encuentra el puerto de Blanes que comparte actividad pesquera y recreativa. La deficiente conservación de esta estructura y los daños ocasionados por los últimos temporales, ha abierto un debate sobre su futuro. Las quejas han acabado en un proyecto de ampliación que mejora las condiciones de trabajo de unos pero supone una perdida paisajística y mediambiental grave.
Es difícil argumentar la protección de un espacio cuando hay tantos intereses económicos en juego, de modo que en este blogg pretendemos que los visitantes puedan conocer mejor este lugar, y juzgar por si mismos que valores son más importantes conservar.
Lo que no ha tenido en cuenta el proyecto de ampliación, es la presencia de una pradera de Posidonia oceanica cerca de la ubicación del nuevo espigón. De hecho tan solo 30 metros separan el espigón de la pradera y los trabajos en el fondo suelen alterar decenes de metros con lo que la Posidonia se verá afectada directamente.
La Posidonia oceanica es una fanerogama marina protegida por la legislación por su interés biológico. No en vano la utilizan un gran número de especies animales para alimentarse o protegerse, sobretodo en su fase juvenil. Además la Nacra una especia de bivalvo protegido, endémico del Mediterráneo crece en estas praderas (lee más sobre la Nacra en: http://www.mma.es/secciones/biodiversidad/especies_amenazadas/catalogo_especies/no_artropodos/pdf/INV13.pdf)